Veneilyn kustannuksia

22.11.2020

Nyt kun veneilykausi 2020 on taputeltu, niin voi vähän vetää mennyttä kesää yksiin myös lukujen puitteissa. Meillähän vene vaihtui kesäkuussa deikkarista (AMT 200DC + Honda BF150) retkiveneeseen (Finnmaster SF7600 + Volvo Penta D4-210). Itselle vertailukelpoista kautta ei siis tästä oikeastaan tullut, eikä aiemmin ole tullut pidettyä kovin tarkkaa kirjaa kuluista. Alla olevat laskelmat pitää sisällään tämän kalenterivuoden kulut. Siellä on siis AMT/Honda paketin kevät huoltoja ja nyt Finnmaster/Volvo paketin syyshuoltoja. Sitten on telakointia ja hankintoja yms. Veneen vaihdossa tietty aina tulee ylimääräisiä kuluja kun itselle uutta venettä varustellaan omiin tarpeisiin. Köysiä ja lepuuttajia pitää hommata ja kaikkea muutakin. Tiedätte kyllä.

Alla nyt kuitenkin yhteenveto vuodesta 2020 tähän saakka. Ensi vuonna sitten kivä nähdä meneekö yli vai alle. Polttoaine näyttelee kuitenkin melko isoa roolia kulukertymässä ja sen pumppuhinnalla on jonkinlainen vaikutus. Jos polttoaineen hinta nousee, niin veneilyn kokonaiskulutkin nousee monta prosenttia. 

Kausi 2020

  • Polttoainetta tankattu 1081 litraa ja siihen meni rahaa 1452€
  • Huom. Hondaan 98:sia ja Volvoon Dieseliä, eli tuo on yhteensä
  • Niin sanottuja muita kuluja ~2500€ josta poimintoja
  • Talvitelakointi: varusteet, kuljetusvälinevuokrat, säilytyspaikkamaksut ~700€
  • Muu varustelu: köysiä ja hakoja, plotteriin uusi kortti, aurinkopaneeli varusteineen ~900€
  • Venekerhon maksut (laituripaikka): ~300€
  • Muita: Trossi, vakuutukset, yms. ~600€
  • Kausihuollot + vahaukset muut buunaukset ~1000€
  • Huolloista onkin juttua YouTubessa: https://youtu.be/txWvsLuad7g 

YHTEENSÄ SIIS ~5000€

Jotain varmasti saattanut unohtua laskuista, mutta melko tarkasti tuossa on kaikki. Satamamaksuista en ole pitänyt kirjaa, mutta se nyt on melko helppo laske niin, että kertoo veneessä vietetyt yöt 25€:lla, niin on aika lähellä totuutta. Yllä olevassa on toki huomioitava, että kuluissa on varmastikin reilu tonni sellaista uuden veneen "varustelua" mitä ei seuraavana kautena tarvitse tehdä. Toisaalta ei myöskään kannata liiemmin huijata itseään, koska aina tulee eteen jotakin kivaa mitä nyt ehdottomasti tarvitaan :) Huolloissa ja käytännössä kaikessa muussakin on otettava huomioon, että ammattilaisen apuun ei ole lainkaan turvauduttu, eli kaikki hommat on tehty itse. Omalle työlle ei siis ole kunnossapidon ja telakoinnin osalta laskettu mitään hintaa. Jos olisi, niin sitten lukemat olisi ihan toisen näköisiä. Laskelmassa ei myöskään ole huomioitu veneen "ostoon liittyviä" kuluja kuten mahdollisia lainalyhennyksiä korkoineen, sekä arvonmuutosta yms. Se on luku sinänsä.

Halpa harrastus veneily ei kyllä ole. Kiinnostelee kyllä kuulla, että mitä muilla on vastaanvanlaisella setupilla mennyt. Laita ihmeessä kommenttia: https://www.boatmatestale.com/yhteydenotto/ 

Juhannukseen on enää reilu puoli vuotta!!

-Venekaveri