Vasikkasaari, Helsinki

23.09.2020

https://goo.gl/maps/3BH86GFbXbzPWMJY6 

Haluatko nähdä Helsingin upeimmillaan. Vasikkasaaren länsipuolen kallioilta se onnistuu. Sieltä avautuu uskomattoman upeat merelliset maisemat kaupungin siluettiin. Yhdellä vilauksella näkee Vallisaaren, Suomenlinnan, Lonnan, Keskustan, Katajanokan, Mustikkamaan ja vielä Kulosaaren. Kaiken, mitä Kruunuvuorenselkä kätkee rannoilleen.

Vierasvenelaituri löytyy saaren itäpuolelta, sen itäisemmästä kärjestä. Laituri on uusi (2020). Siinä on leveitä aisapaikkoja ja aisojen väliin mahtuu kaksi isoakin venettä. Aisat ovat niitä ns. käveltäviä. Saapuminen laituriin on turvallinen, eikä lähellä ole tiedossa olevia karikoita. Laiturilla ei ole sähköä eikä vettä. Laituri on suht altis idän suunnasta puhaltaville tuulille. Hevossalmesta kohti Kustaanmiekka kulkeva väylä on melko vilkas ja siitä aiheutuu tähän laituriin käytännössä jatkuvaa aallokkoa, eli varsinkaan kirkkaana kesäpäivänä laiturissa hengailu on hieman keinuvaa.

Mutta ei Vasikkasaareen kannata mennä vain hengailemaan laituriin. Saarella on sangen mielenkiintoinen ja vaiherikas historia. Siihen kannattaa tutustua ennen vierailua. Tsaarin vallan aikainen öljysäiliö, sekä komendantin talo ovat hienoja kohteita käydä ihmettelemässä. Saarella kulkee paljon polkuja ja reittejä joissa mukava ulkoilla. Kuten jo mainittu, niin varsinkin saaren länsipuolen kallioilla on silmiä hivelevät maisemat. Saarella on myös omintakeinen mökkiyhteisö. Pieniä mökkejä ilmaantuu polkujen reunoilta tämän tästä. Mökkiläisille on oma laituri. Saarelta on myös kulkuyhteys Saunasaareen jossa voi nauttia erilaisista saunoista. Saunoja voi vuokrata yksityistilaisuuksiin ja siellä myös käsittääkseni yleisiä vuoroja. Yksi yleinen grillipaikka löytyy melko läheltä vieraslaituria, samoin kuten yleinen suht siisti ulkohuussi. Ehdottomasti paikka jossa kannattaa käydä!

Upean historian, nähtävyyksien, sekä maisemien ja uuden laiturin takia Venekaverin arvosana Vasikkasaarelle on: Kiitettävä.