Vallisaari & Kuninkaansaari, Helsinki

03.10.2020

Mikäli sinulla on vene ja liikut sillä Helsingissä, niin Vallisaari on paikka jota ei kannata jättää käymättä. Saaressa jotenkin tiivistyy kaikki se jota Helsingin virallinen "merellinen strategia" oikeastaan on: Paljon on tehty, mutta potentiaali olisi valtava. Ennen Korona-"aikaa" kävin usein työn takia Tanskassa. Kööpenhaminan kentälle laskeutuessa laitoin usein veneilijä moodin päälle ja katselin yläilmoista mielenkiintoisia satamia ja veneilykohteita. Karrikoidusti sanottuna vähän aneeminen vaikutelma, joka varmasti muuttuisi jos pääsisi tutkimaan paikkoja veneestä. Kuitenkaan meidän rannikkomme kaltaista saarien ja poukamien kirjoa ei ole monessakaan paikassa tarjolla. Mietin että kun ajat veneellä köpiksessä satamista ulos, niin voit miettiä, että okei, tuolla on Ruotsi ja tuolla Saksa. Kumpaankohan menisi :) No aivan varmasti sielläkin on mitä upeampia veneilykohteita, mutta silti uskallan väittää, että meillä Suomessa on koko rannikon mitalta valtava määrä toinen toistaan upeampia kohteita, jotka ovat erikoisuudessaan täysin uniikkeja koko maailmassa. Ainakin Tanskaa pestään niillä leikiten. Pelkästään Helsingistä puolen tunnin veneilymatkan päässä on nähtävää moneksi kesäksi. Merelliseen strategiaan siis toivoisi vielä rutkasti lisää panostusta. Siitä voisi innovoinnilla ja investoimalla saada upean vetonaulan koko maan turismille. Vähän aikaa sitten saimme lukea, että Isosaaren myyntiä ollaan valmistelemassa. Siinä olisi myös kohde, johon panostamalla voisi kehittää hienon ja elämyksellisen kohteen turisteille ja toki myös paikallisille. Uniikkia Suomalaista saaristoa. Ruokaa, juomaa, saunomista, majoitusta, hotelli- kylpylätoimintaa hyvin eksoottisessa ympäristössä. Tämä kaikki toki sillä varauksella, että elämme tulevaisuudessa maailmassa, jossa turismia ja ihmisten yleistä liikkumista ei rajoita mikään ikävä kulkutauti. 

Merellisestä strategiasta takaisin Vallisaareen, jonka palveluita alettiin kehittämään heti, kun se avautui yleisölle muutama vuosi sitten. Samaan aikaan Torpedolahteen rakennettiin vierasveneille uusi satama ja laituri. Kesällä 2020 satamaan tuli vielä toinen laituri, jossa paikkoja pienemmille veneille. Kuten sanottu, niin satama sijaitsee Torpedolahdessa, joka on oikeastaan Vallisaaren ja Kuninkaansaaren välissä. Satama on hyvin suojassa tuulilta. Oikeastaan vain pohjoisen ja koillisen suuntaiset tuulet vaikuttavat satamaan. Satamaan pääsee lähestymään ainoastaan pohjoisen suunnasta ja alueella ei ole mitään tiedossa olevia karikkoja tai vaarapaikkoja. Eli lähestyminen on hyvin turvallista. Pohjoispuolella kulkee kyllä veneväylä, mutta se ei aiheuta mitään merkittävää aallokkoa laituriin. Vallisaaren ja Kuninkaansaaren väliin rakennettu aallonmurtaja blokkaa kaikki etelän puolelta tulevat aallokot ja saaret itsessään suojaa satamaa muista ilmansuunnista. Laiturit ovat uusia ja hyväkuntoisia. Isommassa laiturissa on poijupaikkoja isoille veneille ja aisapaikkoja pienemmille. Pienemmän laiturin aisat ovat suht kapeat. Sanoisin, että varmaankin 2,5-3m. Sähköjä ei varsinaisesti ole, rannassa on jonkinlainen sähkötolppa, josta olen jonkun joskus nähnyt vetäneen pitkällä roikalla virtaa veneeseen. En tiedä onko se ihan niin tarkoitettu. Tämä on kuitenkin varsin suosittu veneilykohde ja toivoisi, että laituriin tulisi jollain aikavälillä sähköt. Vetta saa rannasta kanisteriin. 

Saari on ollut sotilaskäytössä vuosisatoja ja saaren historia on todella mielenkiintoinen. En ala sitä nyt kuitenkaan tässä avaamaan, koska sitä aineistoa löytyy googlettelemalla vaikka kuinka paljon. Kannattaa lukea! Saari tai oikeastaan saaret tarjoaa kuitenkin täydellistä kaupungin ja luonnon yhdistelmää. Kustaanmiekassa voi melkein käsin koskea vierestä lipuvaa ruotsinlaivaa ja korkeilta kalliolta on mahtavat näköalat miltei kaikkiin ilmansuuntiin. On uimarantoja, sekä mukavia ravintoloita. Vanhoja "sotaluolia" joita tutkia. Myös vessoja hyvin tarjolla. Molemmissa saarissa hyvät ulkoilureitit. Pienellä kehittämisellä saaresta/saarista saa täydellisen veneilykohteen.

Venekaverin arvosana: Kiitettävä

-Venekaveri