Modified XO Cruiser

13.08.2020

Oli tosi upea kokemus päästä tutustumaan tähän hienoon veneeseen. Harvalla veneellä on yhtä erikoinen tarina kerrottavanaan kuin tällä yksilöllä, vaikka ikää ei ole kuin muutama vuosi. Mediahuomiotakin on Suomessa kertynyt varmaan enemmän kuin millään muulla veneellä koskaan. Veneen edellinen omistaja oli kiinteistövälittäjä ja "mediapersoona" Jethro Rosted, jolle veneen oli myynyt Hjallis Harkimo. Tämä jo sinänsä on riittävä mediamagneetti, mutta kun vene päätti vielä Jethron aikana upota Hirvensalon laiturissa, niin homma oli sillä selvä. Uppoamisen syynä oli valmistusvirhe ja siitä käytiinkin sitten monenlaista kädenvääntöä, mutta se on kokonaan eri tarina. 

Ja tässä kokonaan eri tarinassa vene on päätyi Helsinkiin Harri Kokkomäen omistukseen. Harri on pitkänlinjan veneharrastaja ja hankki uponneen veneen itselleen sillä mielin, että sen virheet korjataan ja se saatetaan uudelleen tarkoituksen mukaiseen käyttöön, eli veden pinnan päällä tapahtuvaan veneilyyn. Venettä kunnostettiin Harrin kokoaman asiantuntijatiimin kanssa pieteetillä. Tästä löytyykin jo mediasta useita lehtijuttuja. Jos asia kiinnostaa enemmän, niin blogin yhteydenottolomakkeen kautta saa lisätietoja.

Me kävimme Harrin kanssa koeajolenkillä Helsingin vesillä. Ensimmäisenä todettava, sen lisäksi että vene pysyy nykyään pinnalla, niin se myös kulkee hienosti. Harrilla vielä mielessä pieniä säätöjä koneiden asennuskulmaan ja nousulistoihin, sekä zipwake-trimmilevyjen automatiikkaan. Voima tulee koneista eleettömän tasaisesti, mutta vakuuttavasti. Vene nousee plaaniin käytännössä hyppäämällä ja saavuttaa melkein 50-solmun huippunopeuden todella nopeasti. Testilenkillä tuuli- ja aalto-olosuhteet oli melko maltilliset (n.5m/s), joten minkäänlaiselle koetukselle vene ei joutunut. Vastaantulevien veneiden aalloista ajaminen kuitenkin antoi osviittaa, että rajumpikaan keli ei aiheuta ongelmia. Veneen pohja leikkaa aallot tehokkaasti ja mitään räminöitä ja pauketta ei esiinny. Todella vakuttavaa menoa. Myös moottoriäänet ovat isoista tehoista huolimatta hyvin maltilliset. Tuulilasi ja keulan rakenne blokkaa ajoviiman todella tehokkaasti ja jos off-shore mallinen penkki on ala asennossa, jää myös ajoviiman äänet hyvin hiljaiseksi. Kovassakin vauhdissa pystyy juttelemaan normaalilla äänenvoimakkuudella. Vene on daycruiser mallinen, mutta kuten videolta ja kuvista näkyy, niin sisätiloissa ja ohjaamoergonomiassa on menty selvästi "kova ajo" edellä ja deikkareille tuttu avotilahengailu toisarvoisena. Kipparin ja apukuskin penkit ovat mainiot ja hallintalaitteet ja näytöt oikeilla kohdillaan. Tässä, kuten veneissä yleensä polttoaineen kulutukseen vaikuttaa merkittävästi ajonopeus. Mukava marssivauhti veneellä on siellä 30-solmun tuntumassa ja tuolloin bensaa menee sellainen 50L/h per kone. 22-25-solmun nopeudella vene menee vielä mukavasti plaanissa ja kulutuskin silloin maltillisempi. Tuo vauhti tällä veneellä tuntuu kuitenkin melkein matelulle. Alle 20-solmun nopeudessa vene rupeaa jo selkeästi kyntämään perää syvällä, eli silloin vauhti kannattaa laskea suosiolla lipumiseen. Flexiteekit sisätiloissa loistavat. Kansien rajut karhennukset myös todella hyvät ja sopivat tämän tyyliseen veneeseen. Myös knaapit ja kaiteet todella jykevää tekoa.

Ulkonäko on varsin poikkeuksellinen ja moderni. Joku tykkää, toinen ei. Venekaveri ainakin tykkää!!

Hieno veneilykokemus kaikkiaan! Kiitos Harrille!