Maasähköjen asennus omaan veneeseen

31.01.2021

Viime kesänä hankimme veneeseemme aurinkopaneelin, jolla pystyy aurinkoisina päivinä pitämään akkujen varauksen hyvällä tasolla, sekä samalla pitämään myös retkiveneen yhden tärkeimmän varusteen toiminnassa. Nimittäin jääkaapin. Meidän Finnmasterissa ei ole juurikaan muita sähkösyöppöjä. Wallaksen valopetrolilla toimiva liesi vie melko vähän virtaa ja valaistus on kaikkinensa ledivoittoista. Jotain sähköä toki ottaa myös vesipumppu, joka paineistaa lavuaarien hanat ja avotilan suihkun. Jääkaappi joka tapauksessa isoin sähkösyöppö.

Halusimme kuitenkin nuo määsähköt veneeseen, jotta voi sitten huoletta käyttää sähkölaitteita niissä paikoissa joissa maasähköä on saatavilla. Siten voi viedä veneeseen myös muita sähkölaitteita, kuten lämmittimiä ja vaikka telkkarin.

 Tutkin erilaisia vaihtoehtoja ja tuo Watskin verkkokaupasta löytyvä Affix paketti vaikutti sopivalle. Otin siihen vielä tuon laajennusosan, johon kuuluu käytännössä kaksi lisäpistorasiaa haaroitusjohtoineen. Sen lisäksi otin pakettiin vielä CTEK  laturin, jolla saadaan akkuihin virtaa.

Affix-paketin laitteet ovat kaikki plug and play tyylisiä, joiden asentaminen on todella helppoa. Kaikki liitokset hoituu vain työntämällä johtojen liittimet toisiinsa. Ainakin itselle isoin homma oli miettiä että miten läpiviennit olisi järkevin tehdä ja että mihin sijoittaa sähkökeskus ja pistorasiat. Varsinkin laiturista tulevan syöttökaapelin pistokkeen paikka mietitytti ja läpiviennin kohtaa ynnäilin kauan. On aina aika kylmäävää porailla 80mm reikä veneen ulkokuoreen. Sen haluaa menevän kerralla oikein. Halusin myös, että kaikki paksuhkot kaapelit kulkevat katseelta piilossa rakenteiden sisällä. Kaikkiaan tämä asennus oli varsin helppoa ja mukavaakin hommaa. Videolla kerron asennuksesta tarkemmin. Pikku pakkanen ja rosteriruuvien puute esti sen, että homma olisi tullut ihan maaliin, mutta sain jo työn siihen pisteeseen, että voi sanoa suurimman osan olevan tehty. Ilman videokuvauksia ja kaverien pyörähtämistä venehallilla, asennuksen tekee muutamassa tunnissa ja se onnistuu varmasti kaikilta teeseitse ihmisiltä. Jahka saan homman ihan valmiiksi, niin teen sitten vielä toisen videon jossa voidaan katsoa, että tupsahtaako veneestä savut kun kytkee virrat päälle, vai saadaanko veneen pistorasiaan kytkettyä vaikka kahvinkeitin.

Tuossa alla vielä linkit Watskin verkkokauppaan, josta kaikki asennuksessa käytetyt kamppeet löytyy:

Laturi: https://www.watski.fi/Venelaturi-M100-11d04 

Maasähköpaketti ja laajennusosa: https://www.watski.fi/Affix-maashkpaketti-119Ey