Kaunissaari, Sipoo

05.08.2020

Kaunissaari on ihan nimensä veroisesti sangen kaunis saari. Saari jakaa kuitenkin mielipiteitä. Saapuminen saareen on helppo. Satama sijaitsee saaren kaakkois kulmassa. Satamaan johtaa selkeä väylä ja satama on todella suojainen kaikilta tuulilta. Aallonmurtajan reunoilla on muutama kari, mutta ne on selkeästi merkattu karttaan ja karttaohjelmiin. Laituripaikkoja on paljon ja laiturit itsessään ovat hyviä. Satamalahden reunoilla olevissa laitureissa on poijupaikkoja, mutta poijut on melko lähellä laituria. "Päälaiturissa" on aisapaikkoja joihin voi kiinnittyä isoillakin veneillä. Sähköjä ja vettä laiturilla ei ole. Jonkin asteinen tiskipaikka, juokseva vesi, asiallinen jätehuolto ja huussit (hieman maailmaa nähneet) löytyy laiturialueen lähettyviltä. Samoin useampi grillipaikka.

Saarelta löytyy myös saunoja, joita voi varata ilmeisesti Helsingin kaupungin varausjärjestelmän kautta. Saunoissa on myös yleisövuoroja, mutta jäi meiltä kokeilematta. Saarella on ravintola jossa a-oikeudet ja suhteellisen suppea ruokalista. Uimarantoja ja upeita kallioita ja maisemapaikkoja on paljon. Kauniin luonnon kääntöpuolena on todettava, että hyvää laituria lukuunottamatta saaren infra vaikuttaa aika elähtäneeltä. Potentiaalia olisi sinänsä todella hienoon kokonaisuuteen.  

Sitten se varsinainen pähkinä, joka jakaa mielipiteet. Laiturilla on usein melkoiset bakkanaalit. Me olemme käyneet muutaman kerran täällä ja aina on ollut aika kova meno päällä, joka jatkuu aamuyön tunteihin. Eli lasten kanssa liikkuessa ei mikään ihanteellinen paikka, eikä silloin jos haluaa nukkua yönsä rauhassa. Jos taasen etsii paikka johon voi mennä veneellä bilettämään, niin tämä on siihen oiva kohde. Voin olla väärässä, mutta jotenkin on sellainen fiilis, että saarelle kerääntyy joku tietty porukka säännöllisesti vähän päästelemään höyryjä. Sellainen asiallinen ja hillitty "Rieslingin siemailu" loistaa poissaolollaan ja meininki on enempi sellainen tangomarkkinoiden kakkospäivän kaljateltta ja sinnekkin on otettu reilusti "omia" mukaan. Äänenkäytön kanssa on ilmeisesti hyve, jos se on mahdollisimman voimakasta. Saarella on myös paljon telttailijoita, jotka tuntuvat pitävän melkoisen äänekästä elämää, ainakin laiturin lähettyvillä. Mutta missään nimessä en halua olla tuomitseva. Paikassa paikan tavalla ja mihinkään ei ole pakko mennä.

Venekaverin arvosana Kaunissaarelle on - tyydyttävä