Käärmesaari ja Käärmeluodot, Helsinki / Espoo

06.09.2020

Käärmesaari:

Käärmesaari sijaitsee Helsingin Lauttasaaren lounaispuolella. Saaren eteläpuolelta kulkee veneilijöiden suosima itä-länsi suuntainen väylä, jota moni käyttää kulkiessaan Espoo-Helsinki välillä. Saaren vieraslaituri sijaitsee saaren pohjoispuolella. Laituri on melko uusi ja hyväkuntoinen. Laiturissa on noin kymmenkunta poijupaikkaa. Laiturin lähellä, sekä myös saaren eteläpuolen kallioilla on kiinnitysrenkaita, joihin voi vapaasti kiinnittyä. Väylältä laiturille voi tulla kumpaakin puolta saarta, mutta molemmilla puolilla on muutama kari, jotka syytä huomioida. Ne on kyllä selvästi merkitty karttoihin. Laiturin lähellä ei ole pahoja kareja ja rannat suht syvät. 

Saarella on yksi kunnollinen keittokatos ja toinen virallinen "grillauspaikka". Molemmissa on puut "talon puolesta". Ja Espoossa kun ollaan, niin ne on sopivan mittaista koivuklapia. Pisteet siitä. Keittokatoksen luona on pari suht siistissä kunnossa olevaa ulkohuussia ja myös roskikset. 

Saari on paikoin korkea ja kallioinen ja sieltä on upeat maisemat itään ja etelään. Idän puolen kallioilta on hieno seurata kun isot laivat lähteen länsisatamasta. Saareen voi toki tulla myös Lauttasaaren pohjois/itä-puolelta Laajalahden ja Keilaniemen kautta. Silloin pääsee tulemaan pienemmälläkin veneellä suojaisaa reittiä. Hiekkarantaa saaresta saa etsiä, mutta hyviä uimapaikkoja löytyy kyllä runsaasti. Vesihuoltoa tai sähköä saarella ei luonnollisesti ole saatavilla.

Käärmeluodot:

Nämä luodot puolestaan taitavat olla eri instanssin ylläpitämät, kuin tuo Käärmesaari, vaikka ovatkin ihan vierekkäin. Minulla sellainen muistikuva, että nämä jotenkin Helsingin kaupungin hoidossa kun tuo Käärmesaari taasen on Espoon heiniä. Tämä ei ole varmistettu tieto. Olemme käyneet vain pari kertaa, koska tuo saari parempine fasiliteetteineen ihan vieressä, mutta tosi kivoja paikkoja nämäkin. Vessoja ei muistaakseni ole, mutta grillipaikkoja puineen löytyy molemmista. Laituria ei ole, mutta kallioilla paljon kiinnittymisrenkaita ja syvät rannat mahdollistaa isommallekin veneelle ankkuroitumisen turvallisesti. Etelänpuoleiselta luodota löytyy hyvä hiekkaranta, johon toki voi pienemmällä veneellä rantautua.

Molemmat ovat tosi kivoja päiväretkikohteita ja ollaanpa joskus oltu Käärmesaaren laiturissa yötäkin.

Venekaverin arvosana on: Hyvä 1/2