Isosaari, Helsinki

09.09.2020

Isosaaressa on paljon nähtävää ja koettavaa. Veneilijälle erinomainen retkikohde. Saaressa on kaksi satamaa vierasveneille. Varsinainen päälaituri on saaren pohoispuolella ja se on helppo havaita jo kaukaa. Laiturissa on vain poijupaikkoja. Samaa satamaa käyttää myös Helsingistä Isosaareen liikennöivä Hotelli Isosaari laiva. Satamaa on helppo lähestyä pohjoispuolelta mistä suunnasta tahansa, eikä siellä ole mitään piileviä kareja. Tämä pääsatama on kovin herkkä tuulelle ja aalloille koska se on käytännössä kokonaan ison selän armoilla. Samoin Isosaaren ja Santahaminan välissä kulkee paljon veneitä ja muita aluksia, joiden aallot osuvat kaikki tähän satamaan. Mikäli oikein muistan, niin jossain saaren ohjeistuksessa veneilijöille oli maininta, että yli 30-jalkaiset veneet tulisi parkkeerata vain tähän "pääsatamaan". Toinen satama on tuo Laguuni. Se sijaitsee saaren koillisosassa olevan Peninniemen länsipuolen "kainalossa". Siellä on kaksi erillistä laituria joista toisessa on kylkipaikkoja ja toisessa on poijuja, sekä muutama aisapaikka. Molemmat laiturit ovan hieman "deekiksellä" ja kaipaisi kunnostusta. Ainakin kesällä 2020 muutama aisakin oli upoksissa. Samoin laguunin poijut ovat sangen lähellä laituria, eli ainakaan yli 10m veneitä ei niihin saa kiinni. Laguuniin saapuminen on myös turvallista ja siellä on ollut joskus purkkareitakin parkissa, eli ainakin 1,5m syväyksellä pitäisi onnistua. Tuulilta ja aallokolta Laguuni on erittäin hyvin suojassa. Siellä saa rauhassa yöpyä kelillä kuin kelillä.

Saarella itsellään onkin sitten paljon annettavaa. Ravintolat ovat sangen asialliset ja lähellä "pääsatamaa" olevalla Upseerikerholla on myös upea terassi, josta hienot näkymät Helsinkiin. Saarella voi myös harrastaa Golfia jos siitä sattuu pitämään. Ajoittain hieman riehakkaiden Golfarien kanssa saa tosin olla varuillaan, ettei saa pallosta. Rikaman Sali ravintolassa on asiallinen ja kohtuuhintainen merellinen buffet. Saaren ympäri kulkee mukava kävelyreitti, jossa voi ihailla maisemia ja sotajuttuja. Sotajuttuihin ja saaren historiaan voi myös tutustua opastetuilla kierroksilla. Upeita hiekkarantoja ja uimapaikkoja on useita ja taitaa löytyä myös ainakin yksi grillipaikkakin. Etelän puoleisilta kallioilta avautuu mahtavat näköalat avomerelle. Venekaverin ehdoton lempipaikka saarella on kuitenkin Sauna Haapala. Vanhassa armeijan saunassa on hyvät löylyt ja reilusti tilaa. Siitä pääsee myös mukavasti pulahtamaan mereen uimaan. Sauna kuuluu satamamaksuun ja sitä saa sen turvin vapaasti käyttää. 

Isosaaren vierassatamien potentiaalia ei ole kuitenkaan minusta osattu ihan hyödyntää. Laiturien ehostuksella ja pienillä veneilijöiden lisäpalveluilla, kuten sähköt, vesi, ja vaikka WC/Suihku-kontti, tiskipaikka yms. saisi sataman viihtyvyyttä parannettua huomattavasti ja vierailijoitakin varmasti lisää. Nykyisellään laitureilta ei löydy käytännössä muita palveluita kuin roskikset.

Pienistä puutteista huolimatta ja osittain saunafiilistelyn ansiosta Venekaveri antaa Isosaarelle arvosanan: Hyvä+