Idän ihmeet

18.09.2020

Itäisen Helsingin alueella on useita mukavia retkeilysaaria.

Kalliosaari: https://goo.gl/maps/vZo2uu4Vy5JHRrU29 

Kalliosaari on nimensä veroisesti sangen kallioinen. Tosi hieno veneilijän retkikohde. Ainut miinus on, että laituria ei löydy. Ympäri saarta löytyy kuitenkin rantakallioilta hyviä kiinnittymisrenkaita joihin voi veneen kiinnittää ankkurin kanssa. Saaren lounais/itäpuolella on pieni ns. laguuni, johon pienemmillä veneillä voi rantautua suoraan matalalle hiekka/kivirannalle (pikkukiviä). Laguunissa ja saaren itäpuolella olevalla hiekka/pikkukivirannalla näkee myös paljon kanootteja rantautuneena. Parhaimmat paikat isommille veneille on varmaankin saaren pohjoispäädyssä johon vene on hyvä ankkuroida ja kiinnittää kalliorenkaisiin. Tuulelta suojaisaa rantautumispaikkaa voi aina hakea kelin mukaan, koska mahdollisuuksia on ympäri saaren. Vuosaaren satamaan johtava kauppa-alusten väylä tuo etäisyydestään huolimatta itäpuolelle ajoittain isojakin aaltoja, samoin kuin saaren molemmin puolin tapahtuva suht vilkas veneliikenne. Eli ankkurin kanssa kannattaa olla tarkkana!

Saarelta löytyy kaksi hyvin varusteltua keittokatosta jossa on mukava grillailla. Puut löytyy "talon puolesta", mutta ovat Helsingin tyyliin metrisiä halkoja. Grillipaikoilla on kuitenkin sahat ja kirveet joilla puut saa hoideltua sopivan kokoiseksi. Saarella on kolmaskin grillipaikka jossa tulentekopaikka ja pöytä, mutta siellä ei ole kattoa pään päällä ja puut pitää tuoda tuosta saaren itäosan grillipaikalta. Saarelta löytyy myös muutama ulkohuussi, mutta ne ovat kyllä melko roisissa kunnossa.

Kuten mainittu niin saaren nimen veroisesti siellä on upeat kalliot ja korkeuserot ovat todella suuret. Saaren pohjois- ja länsipuolella kalliot ovat hyvin korkeat ja jylhät. Korkeilta kallioilta maisemat ovat upeat joka suuntaan ja itäpuolelta on hieno katsella Vuosaareen sataman liikennettä. Tapasimme kerran saarella Metsäkauriin, joka hädissään lähti meidät nähtyään uimareissulle. Aikansa harhailtuaan jopa veneväylällä se päätti palata takaisin saarelle. Tyylikkään rantautumis manoveerauksen voi katsoa videolta :)

Kalliosaari on kiva paikka ja sille Venekaveri antaa arvosanan: Hyvä +


Neitsytsaaret: https://goo.gl/maps/zJT83njcGgG3rNLc7 

Täällä ei olla pyörähdetty kuin kerran. Löytyy Kalliosaaren pohjoispuolelta. Vapaasti käytettävää aluetta on melko niukasti. Kiinnittyminen Kalliosaaren tapaan ankkurilla ja kalliolenkeillä. Renkaita on tuossa länsipuolisen saaren eteläosassa rantakallioilla. Laituria ei ole. Rantautumiskalliolle näkyykin ihan mukava grillipaikka ja muistaakseni ulkohuussikin löytyy. Polttopuista en mene takuuseen. Täällä harvemmin veneitä näkee, eli saa melko varmasti olla yleisellä alueella ihan rauhassa. Muut osat saarista ovatkin sitten vuokrattu yksityisille käyttäjille ja saarilla on myös vapaa-ajan rakennuksia, mutta ne siis ei ole veneilijöiden käytössä. Tuulen ja aaltojen kanssa ollaan melko lailla samassa tilanteessa kuin Kalliosaaressa. Sinänsä ihan kiva paikka, mutta kivempiakin on paljon tarjolla. Venekaverin arvosana: Tyydyttävä 1/2. 

Malkasaari: https://goo.gl/maps/QvGZaUKVSFs1yZ5v9 

Tämä on hassu pikku saari. Sinänsä ihan kiva paikka ja lähellä itä-Helsingin venesatamia, eli jos vene siellä suunnassa laiturissa, niin pääsee muutamassa minuutissa grillailemaan yms. Saaren pohjoispuolella löytyy pari ihan kelvollista laituria ja iso keittokatos kompleksi. En tiedä onko vain huonoa tuuria, vaiko seuraus edellä mainitusta, mutta meidän käyntien aikana saaren grillipaikoilla on ollut melko railakasta meininkiä. Ei ole ainakaan lasten kanssa kiva mennä makkaran paistoon jos seurana on porukkaa jolla on jo vähän useampi Gambina pohjilla. Tämä toki nyt voi olla vaan huonoa tuuria, eli kannattaa ehdottomasti käydä itse kokeilemassa. Saarella on myös sauna, jota voi käsittääkseni jollain lailla vuokrata. Olisiko niin, että Rastilan leirintäalueelta saa siihen avaimet. Venekaverin arvosana Malkasaarelle: Tyydyttävä