Aurinkopaneeli Finnmasteriin

20.08.2020

Kuten videossa käy ilmi, niin aurinkopaneeli hankittiin tuottamaan veneen akustoon riittävä määrä latausvirtaa, että pakolliset sähkölaitteet saa toimimaan myös luonnonsatamissa, joissa ei edes teoriassa ole sähköä tarjolla. Meillä ei veneessä ole vielä lainkaan maasähköjärjestelmää, mutta se sitten mahdollisesti ensi kesän todo-listalla. Jos kohta sitä mihinkään tarvitsee.

Paneeliksi valikoitui tuollainen "salkkumalli", jonka saa aina halutessaan taiteltua jemmaan. Toimii oikein hyvin. Paneeli tarkemmin Sunwind Solveig 120W ja tilasin sen suoraan Sunwindin verkkokaupasta. Paneelisetti oli voittanut Venelehden 2019 testin. Kiinteitä paneeleita saa huomattavasti halvemmalla, mutta meille tuo liikuteltavuus oli iso kriteeri, koska veneen katolla ja kansilla ei ole ainuttakaan paikkaa johon isohkon paneelin voisi järjellisesti sijoittaa. Liikuteltavan paneelin voi myös helposti suunnata aina sellaiseen kohtaan jossa se saa parhaan mahdollisen heijastuksen auringosta. Eli kyseessä tuo kokonaisuus:

https://www.sunwind.fi/product/show/?id=2742&Venepaneeli-Solveig-120W-(sis.-s%C3%A4%C3%A4din) 

Kehittelin itse piuhojen pistoke-systeemin ja siihen sai tarvikkeet Motonetista muutamalla kympillä. Pakettiin kuulunut lataussäädin on tärkeässä roolissa, koska se osaa säätää akuille menevää virtaa oikein ja huolehtii myös siitä, että akkuun ei mene liikaa energiaa, eli katkaisee latauksen akun ollessa "täynnä".

Suurin yksittäinen sähkösyöppö veneen ollessa laiturissa on tuo Isotherm merkkinen jääkaappi. Sen virrankulutukseksi ilmoitetaan 0,6-3,6v. Kuumana kesäpäivänä todellisuus on varmaankin jossain tuossa välimaastossa. Sen energiatarpeen paneeli hoitaa ongelmitta ja vielä lataaa akun aivan täyteen samaan aikaan. Valot meillä veneessä on kaikki ledejä, eli niitä voi melko surutta käyttää. Muutenkin sähkönkulutus on niin pientä että paneelin antama virta riittää hyvin. Paneelin voi jättää yöksi paikalleen ja varmaankaan yön pimeinä tunteina sieltä ei kummoista latausta tule, mutta kesäaamuna lataaminen alkaa jo melko aikaisin. Parhaimmillaan olen mitannut suoraan hauenleuoilta noin viiden voltin tulovirtaa. Keskimäärin varmaan noin neljä volttia.

Jos Wallaksen liesilämppäriä käyttäisi koko yön ja samalla olisi jääkaappi päällä, niin silloin voisi alkaa olemaan jo ainakin syksymmällä tiukkaa. Pitänee testailla. Toisaalta tuolla Wallaksella saa meidän veneen niin kuumaksi, että siellä voi sen jälkeen harrastaa höyrysaunomista, eli tuskin tulee olemaan tuo kovinkaan usein relevantti ongelma.

Mikäli haluat aiheesta lisätietoa, niin ota yhteyttä: https://www.boatmatestale.com/yhteydenotto/ 

-Venekaveri